Ottawa, 1. listopada 2012. – Savezna vlada Kanade najavila je kako podržava većinu nedavnih preporuka parlamentarnih odbora koje sadrže prijedloge za značajne promjene Zakona o lobiranju. Izgledno je kako će promjene utjecati na većinu poduzeća i udruga koje nastoje ostvariti utjecaj na kanadsku Vladu, donosi Fasken Martineau.

Predložene promjene uključuju zabranu darivanja nositelja javnih dužnosti. Definicija javnog dužnosnika dodatno će se proširiti na državne službenike uključene u javnu nabavu, nadzorne i upravljačke funkcije. Trenutna definicija obuhvaća dužnosnike u rangu pomoćnika i zamjenika ministra na više, ministre, parlamentarne zastupnike, senatore i političke suradnike ministara. Bivši dužnosnici zaposleni u kompanijama i nevladinim organizacijama imat će petogodišnje ograničenje lobiranja na način da ne smiju potrošiti više od 20% svog vremena na lobističke aktivnosti. Također će se uvesti i detaljnije izvještavanje o lobističkim kontaktima lobista s vladinim dužnosnicima.

Vlada će detaljnije razmotriti mogućnost tretiranja članova uprave kao in-house lobista. Do sada su oni definirani kao konzultanti–lobisti. Vlada nije sklona ukidanju minimalnog praga za izvještavanje in-house lobista. Trenutno je registracija obavezna samo ako ukupni iznos lobiranja od strane svih zaposlenika korporacije ili organizacije prelazi minimalni 20 posto vremena jednog zaposlenika, a lobiranje ispod tog iznosa ne treba objaviti.

Otvoreno je i pitanje davanja ovlasti Povjereniku za lobiranje za izricanje kazni prilikom kršenja Zakona o lobiranju ili lobističkog Kodeksa. Sadašnjim zakonom to je isključivo u nadležnosti sudova, a Vlada je sklona zadržati takvu praksu.

Unatoč najavama, nije poznato kada će izmjene Zakona o lobiranju biti upućene u parlamentarnu proceduru.

Pripremila: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress