Podgorica, 27. listopada 2009. – Prema izvještaju američkog Ministarstva pravosuđa Crna Gora je u razdoblju od 1997. do 2007. godine potrošila 4,4 milijuna američkih dolara za lobiranje u SAD-u, prenose podgoričke Vijesti.

Od navedenog iznosa 3,05 milijuna dolara odnosi se na Trgovinsku misiju Crne Gore u SAD-u, dok je ostatak od 1,35 milijuna za lobiranje i konzultantske usluge plaćeno tvrtkama “Alston&Bird”, Mannat, Phelps&Phillips”, “Verner, Liipfert, Bernard, McPherson&Hand, Chartered” i Piper Rudnick.”

Lobistička tvrtka “Herzfeld&Rubin, P.C.” radila je na promociji trgovine tako što je organizirala i sponzorirala predavanja, seminare, ručkove i press konfererencije kako bi privukla američke investitore u Crnu Goru.

Kako se navodi u Izvještajima američkog Ministarstva pravosuđa koji se svake pola godine dostavljaju Kongresu, od siječnja 1997. godine Crna Gora je sredstva koristila isključivo za lobiranje. Tako je lobističkoj tvrtki “Mannat, Phelps&Phillips” uplaćen iznos od 146.000 dolara za predstavljanje interesa Crne Gore pred Kongresom i administracijom SAD-a po pitanju Vanske politike SAD-a u regiji.

Od 1998. do 2001. godine Trgovinska misija Crne Gore dobila je 1,54 milijuna dolara koji su utrošeni za lobiranje članova Kongresa i dužnosnika američke Vlade kako bi osigurali informacije za investiranje u Crnu Goru. Također su sudjelovali u dogovaranju, organizaciji i koordinaciji posjeta crnogorskih političara s visokim državnim dužnosnicima SAD-a. Od 2001. do 2003. godine Trgovinska misija na lobiranje je potrošila 571.600 dolara, a od 2003. do 2007. godine 934.000 dolara. U tom razdoblju Misija je kontaktirala dužnosnike Vlade SAD-a po pitanju bilateralnih odnosa, programa ekonomske pomoći i drugih pitanja koja utječu na odnose Crne Gore i SAD-a.

U razdoblju od 2001. do 2003. godine Ministarstvo vanjskih poslova platilo je više od 324.000 dolara, prvenstveno lobističkoj tvrtki “Piper Rudnick” za angažiranje medijskih stručnjaka i kontaktiranje vladinih dužnosnika kako bi američka administracija, Kongres, mediji i opća javnost bolje razumjeli politiku Crne Gore.

Pravnim i ostalim poslovima te lobiranjem za interese Crne Gore od sredine 2003. do 2008. godine bavila se lobistička tvrtka “Alston&Bird” u vlasništvu Boba Dola, republikanca i umirovljenog senatora koji je 1996. izgubio na predsjedničkim izborima od Billa Clintona. Angažman se odnosio na sastanke s članovima Kongresa i drugim dužnosnicima američke Vlade s kojima se razgovaralo o pitanjima i zakonima koji utječu na ekonomske, političke, sigurnosne i diplomatske odnose između dviju zemalja. Za taj angažman plaćen je iznos od 891.500 dolara.

Za savjetovanj i pomoć po pitanju članstva Crne Gore u NATO savezu, crnogorski ministar vanjskih poslova Milan Roćen potpisao je u studenom prošle godine ugovor s tvrtkom “Paige Reffe” na razdoblje od dvije godine, a godišnja cijena iznosi 500.000 dolara. “Paige Reff” obvezao se Ministarstvu vanjskih poslova osigurati pismene i usmene savjete o strateškoj i taktičkoj politici za promicanje interesa Vlade Crne Gore u SAD-u. Ugovorom je predviđeno i savjetovanje, kao i pomoć u približavanju ključnim političarima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, vojnoj i poslovnoj zajednici, nevladinim organizacijama, medijima te raznim radničkim, etničkim, religijskim i drugim interesnim skupinama u SAD-u, ugovarajući sastanke s ciljem unapređenja crnogorskih interesa.

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress