Sarajevo, 28. veljače 2011. – Bosna i Hercegovina je među rijetkim tranzicijskim zemljama koja službeno ne poduzima nikakve aktivnosti na angažiranju lobista u međunarodnoj zajednici. Unutarnje podjele, različiti etnički i entitetski interesi, ključni su razlog što se iz proračuna BiH ne izdvaja niti jedna konvertibilna marka za plaćanje profesionalnih lobista u SAD-u ili EU-u ,prenosi Večernji list.

 

Politički akteri

Iako postoje pitanja oko kojih postoji skoro istovjetan stav svih glavnih političkih aktera u zemlji, nema dogovora o tome da se za ostvarivanje tih ciljeva angažiraju pojedinci i lobističke skupine. Stručnjaci upozoravaju kako je lobiranje posebno značajno u SAD-u, gdje vrijede neka druga pravila političkog ponašanja nego u EU.

Spretni lobisti u Americi mogu vrlo brzo promijeniti sliku o nekoj zemlji, dok u EU-u lobisti više pomažu u prezentiranju određenih dostignuća i reformi.

BiH to za sada ne koristi, već pojedini bh lideri koriste privatne kontakte svojih suradnika iz dijaspore kako bi ubrali određene političke bodove.

Najbolji primjer za to su bosanski, srpski i hrvatski “caucusi” u američkom kongresu, koji često predlažu rezolucije u korist pojedinih naroda na našim prostorima. Tu su i razna savjetodavna vijeća, klubovi prijateljstva, čiji su stvarni lobistički rezultati vrlo skromni.

Ono što ne radi država rade entiteti, pa je tako Vlada Republike Srpske još početkom 2007. godine sklopila ugovor s tvrtkom Quinn Gillespie and Associates, kojoj je mjesečno isplaćivala 132 tisuće američkih dolara za lobiranje kod članova američkog kongresa.

U svibnju 2009. godine Vlada u Banja Luci je potpisala ugovor s drugom tvrtkom Picard, Kentz and Rowe LLP, kojoj je mjesečno isplaćivana naknada u iznosu od 290 tisuća dolara. Posao ove agencije bio je više savjetnički, jer ju je Vlada konzultirala o pitanjima iz područja međunarodnog prava i zadužena je za aktivnosti kod američke administracije, UN-a, EU i stranih medija. Prije dvije i pol godine Vlada RS-a je sklopila ugovor i s tvrtkomDewey & LaBoeuf LLP, čiji je zadatak bio da u ime Vlade RS-a ostvaruje kontakte s dužnosnicima američke vlasti.

 

Aktivnosti susjeda

Ipak, upućeni u međunarodne odnose upozoravaju kako je sve ovo što je na lobiranju napravila Vlada RS-a beznačajno u odnosu na aktivnosti Srbije i Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj uniji. Milijune maraka su Beograd i Priština platili za usluge lobiranja u svjetskim centrima moći. Kosovski lobisti su očito posao obavili mnogo bolje i uspješnije, pa je sasvim očito kako su kosovska neovisnost i potpora Zapada Albancima u velikoj mjeri i plod dobrog lobističkog rada.
Autor: Dejan Jazvić, Večernji list

Fotografija: Stock.XCHANG

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress