Koliko zemalja ima na svijetu?

Zapravo, nema jasnog odgovora na ovo pitanje. Bez obzira koji izvor tražili, vjerojatno ćete se susresti s različitim brojevima, jer ne postoji općenita definicija koja u potpunosti izražava zemlju. U ovom trenutku, broj zemalja koje su članice Ujedinjenih naroda mogu se samo referencirati. Postoje sto devedeset i tri zemlje prepoznate u okolišu, sto devedeset i dvije zemlje članice Ujedinjenih naroda i Vatikan. Osim toga, postoje i države koji su međunarodno priznati iako nisu članovi Ujedinjenih naroda:

Republika Kina (Tajvan): Definirana je kao država koja nije članica Ujedinjenih naroda od 1971. godine, već prema međunarodnom pravu i Konvenciji Montevideo (sporazum).

Saharska Arapska Demokratska Republika (Zapadna Sahara): Iako je ovu zemlju priznala podčlanica UN-a, ona ne prihvaća zahtjev za članstvo u UN-u.

Kosovo: Priznali samo Republika Kina i trideset i devet članica UN-a.

Turska Republika Sjeverni Cipar (Cipar): Država koju diplomatski ne priznaje članica UN-a osim Turske.

Abhazija (Gruzija) i Južna Osetija (Gruzija): Država koju UN nije diplomatski priznala osim Rusije i Nikaragve.

Što se tiče de facto neovisnih zemalja koje nije priznala nijedna članica UN-a, to su: Republika Nagorno-Karabah (Azerbejdžan), Pridnjestrovlje (Moldavija), Somaliland (Somalija), Sealand (Ujedinjeno Kraljevstvo), Tami Eelam (Šri Lanka), Republika Lakota (SAD) je.

UN, važan mehanizam odlučivanja u prihvaćanju regije kao zemlje, uspostavljen je 24. listopada 1945. godine radi zaštite svjetskog mira i sigurnosti i uspostavljanja međunarodne ekonomske, socijalne i kulturne suradnje. Sjedinjene Američke Države, čija je posljednja članica 28. lipnja 2006. Crna Gora je koja je napustila partnerstvo koje je uspostavila sa Srbijom.

Objavljeno dana