Tko je izmislio mišolovku?

Jao, u kući je miš! Odmah uzmite zamku za miš, postavite zamku, stavite omiljeni sir kao mamac da miša u njega namamite i uhvatite miša, tko bi pomislio izmisliti tako jednostavan mehanizam?
Ovaj jednostavni uređaj zapravo je stotinama godina pomaknuo granice izumiteljske vještine, ali do 19. stoljeća u Sjedinjenim Državama izdano je više od četiri tisuće patenata mišolovki.

Najpoznatiji i najklasicniji oblik mišolovke je da je uobičajen u crtića i još uvijek je u svakodnevnoj upotrebi više od stoljeća od izuma. Proljetna zamka, odnosno zamka. Prvu proljetnu zamku izumio je William Hooker i patent za svoj izum dobio je 1894. godine. Dvadeset i šest od dvadeset sedam patenata koje je Hooker primio između 1865. i 1908., s izuzetkom prvog patenta, škara za orezivanje, odnosilo se na zamke za životinje.

Pet godina nakon što je Hooker John Mast izumio Victor, za kojeg se kaže da je danas najprodavanija zamka za miš, i osnovao je tvornicu u Lititzu kako bi ga plasirao na tržište. Ta je tvornica i dalje u vlasništvu Woodstream Corp. nastavlja proizvoditi i plasirati isti proizvod pod svojim imenom.

Četiri godine nakon što ga je Hooker patentirao u SAD-u, James Henry Atkinson patentirao je još jednu mišolovku u Engleskoj. Diskutabilno je je li kopirao zamku iz Hooker-ove. Atkinson se zatim prijavio za patentiranje zamke za pedale 30. prosinca 1898. Zamka za pedale aktivirala se kad je miš je trčao na zamku. Atkinson je dalje razvio mišolovku, koju je nazvao Mali Nipper, izmislivši zamku koja će raditi samo kad se mamac izvuče, a patent je dobio 1899. Kao i njegov američki rođak Victor, Mali Nipper bezvremenski izum. I dalje ga u Velikoj Britaniji proizvode Procter Brothers.

Objavljeno dana